Boksamtal med Rune W Dahlén

Välkommen till ett boksamtal med Rune W Dahlén i Equmeniakyrkan Borlänge lördagen den 30 oktober kl. 15-17.

Som ung läste jag boken Brukspatron Adamsson eller var bor du? Jag hade inga höga förväntningar, men drabbades av budskapet. Det är en allegorisk berättelse där en fattig torparänka undervisar den bildade brukspatronen om Guds nåd och kärlek. Jag hade aldrig tidigare förstått Guds nåd som jag gjorde nu. Boken kom ut 1863 första gången och var skriven av den då helt okände 24-årige Paul Petter Waldenström. Den blev en riktig kioskvältare och var troligen Sveriges mest lästa bok i slutet på 1800-talet. Nyligen kom den ut i sin tolfte upplaga på svenska och finns på flera språk, bland annat i en ny engelsk översättning.

Än idag fascinerar boken och hjälper oss att förstå vem Gud är. Men den hjälper oss också att förstå vem Waldenström var, och hur han kunde dra fulla hus var han än predikade. Så småningom blev han ledare i Missionsförbundet som han egentligen aldrig ville bilda. Redan på 1870-talet hade han en vision om ekumenik och en kyrka sådan som Equmeniakyrkan.

Jag ser fram emot att få komma till Equmeniakyrkan Borlänge och berätta om Waldenström och Brukspatron Adamsson.

Hälsningar Rune W Dahlén

Arrangemanget finner du här i kalendern.

I samarbete med Equmeniakyrkan Borlänge.